0
Innovatie in de zorg

Innovatie in de zorg

Inzetten op innovatieve technologieën in de zorg : een meerwaarde voor onze cliënten!

Sinds enige tijd volgen we de evoluties van technologie in de zorg van nabij. Via de inzet op technologie kunnen we immers meer ingangspoorten aanboren om op een interactieve manier cliënten aan te zetten tot het verleggen van hun grenzen. Zo verwelkomden we ZORA de zorgrobot enige tijd geleden in onze organisatie.

Zora is de eerste robot die kan ingezet worden voor revalidatie, animatie en therapeutische doeleinden. De zorgrobot is als het ware een verlengstuk ter ondersteuning van de begeleiders. Zij bezit een waaier aan educatieve spelletjes, entertainment, verhalen en kan eveneens ingezet worden bij bewegingsactiviteiten. Momenteel experimenteren vooral onze begeleiders eerst nog met de vele mogelijkheden die Zora kan bieden ter ondersteuning in onze werking. Daarna gaan we er concreet mee aan de slag met onze cliënten.

Ook Billy-Billy kwam in ons midden, dit is een interactieve bloempot. Via slimme sensoren zal Billy-Billy aangeven wanneer hij water of extra licht nodig heeft en zal hij je dat vertellen. Via een online platform kunnen familie/vrienden/begeleiders zien hoe gelukkig Billy-Billy is en kan er een tekstbericht naar hem gestuurd worden, Billy-Billy zal dit bericht uitspreken en zorgt zo voor interactie met de cliënt/groep waar hij geplaatst werd. Er kan ook een agenda geïntegreerd worden zodat hij onthoudt en aangeeft wanneer er bijvoorbeeld iemand zal langskomen of wanneer er iets gepland staat. Het helpt de cliënt zijn dagelijks leven vorm te geven en zo lang mogelijk in eigen handen te nemen.

Een ander voorbeeld van de inzet op innovatieve technologie is de tovertafel. Door middel van speelse lichtprojecties worden cliënten aangezet om in beweging te komen en samen plezier te beleven. De tovertafel werd enige maanden geleden aangekocht.

De projector kan worden gebruikt in verschillende ruimtes daar hij voorzien is van 4 ophangsystemen.

Binnenkort volgt er nog een demo van de “Memo Ride” waarbij cliënten kunnen fietsen (hometrainer) doorheen hun verleden dmv visualisaties op een TV scherm. Wordt dus spoedig vervolgd!
4

Schrijf een reactie

vijf + zes =