Ludo

2 jaar vrijwilliger bij dagondersteuning

Nadat ik op pensioen ging, wilde ik niet in een zwart gat vallen. Ik woon alleen en heb tijd met hopen. Daarom vroeg ik aan mijn schoondochter, die zelf in een opvangcentrum werkt, wat ik zou kunnen doen om mijn tijd goed te besteden. Zij raadde me aan om eens te horen of Flegado vrijwilligers kon gebruiken. Ik belde donderdag en mocht maandag meteen beginnen. Op maandag, woensdag en vrijdag help ik met eetbegeleiding. Sommigen kunnen niet zelfstandig eten omdat ze de beweging naar hun mond niet kunnen maken. Anderen kunnen dat wel maar moeten we aanmoedigen om te eten. Zij beseffen soms niet dat ze honger hebben. Alle eetbegeleiders zorgen er ook voor dat de cliënten rustig kunnen eten. De eerste keer dat ik hier binnenwandelde, dacht ik dat ik dit werk niet ging kunnen volhouden. Maar na twee weken begon ik een band op te bouwen met alle cliënten. Je krijgt heel veel vriendschap en liefde van hen. Je weet wat je van sommigen kan verwachten en je leert heel snel hoe je elk individu moet behandelen. Cliënten hebben allemaal hun eigen persoonlijkheid en dat respecteren we. Ik heb er nog altijd geen spijt van dat ik als vrijwilliger bij Flegado ben beginnen werken. Soms kom ik cliënten met familileden tegen op straat en zij spreken mij dan aan. De dankbaarheid die zij tonen is prachtig.

Chris

3 jaar vrijwilliger bij dagondersteuning

Nadat ik gestopt was met werken, wilde ik niet in een zwart gat vallen. Omdat ik sociaal ben, leek vrijwilligerswerk mij ideaal. Mijn zoon verblijft zelf in een opvangcentrum in Malle. Maar omdat de afstand naar daar te ver is, was het gemakkelijker om vrijwilligerswerk bij Flegado te doen. Ik ben hier intussen al drie jaar vrijwilliger. Mijn schema is elke week goed gevuld: dinsdagnamiddag ga ik paardrijden met enkele cliënten, woensdagmiddag help ik met eetbegeleiding, donderdagvoormiddag ga ik met enkele cliënten naar de markt en in de namiddag help ik opnieuw met eetbegeleiding. Vrijwilligers zijn steeds welkom. Zeker voor de activiteiten die buitenshuis plaatsvinden, kunnen de begeleiders hulp gebruiken. Wanneer de cliënten bijvoorbeeld gaan fietsen, is het altijd handig om in het drukke verkeer een extra paar ogen te hebben. Het contact met de cliënten is geweldig! Je krijgt veel van hen terug. Het zijn allemaal warme mensen die je maar al te graag een knuffel geven. Je leert ook hoe je het best met elk individu omgaat. Want iedereen is anders en bij Flegado wordt er veel waardering geuit voor de eigenheid van elke cliënt. Als vrijwilliger doe je hier nuttig werk en je voelt ook dat je werk geapprecieerd wordt. Wanneer er in Flegado een feest georganiseerd wordt, zijn we er altijd bij. Het is ook op die feesten dat je in contact komt met de familieleden van cliënten. Zij vertellen vaak hoe dankbaar ze zijn voor het werk dat iedereen levert. Cliënten, begeleiders, directie, poetspersoneel, iedereen kent elkaar. Het is één familie.

Roos

2 jaar vrijwilliger bij woonondersteuning

Ik vergezel mijn dochter Maaike af en toe voor de uitstappen met Klavertje 5. Klavertje 5 is een 2-maandelijkse samenkomst van de cliënten van de vijf naburige voorzieningen. Onder deze voorzieningen vallen:
  • Eyckerheide
  • De Meerpaal
  • De Steiger
  • ’t Onzent
  • Flegado
Er worden activiteiten georganiseerd, maar ook vergaderingen om de activiteiten te plannen. bv:
  • Een fuif
  • Een filmnamiddag
  • Een wandeling
  • Een nieuwjaarsreceptie
  • Een petanque tornooi
Door deze activiteiten kunnen de cliënten ook buiten Flegado andere contacten leggen en onderhouden. Het komt door mijn dochter dat ik bij Flegado ben betrokken. Ik ben altijd al sociaal geëngageerd geweest. In het verleden heb ik veel CM kampen voor kinderen en mensen met een beperking begeleid. Ik krijg daar veel voldoening van. Mijn mooiste moment? Het moment waarop ik als vrijwilliger bij binnenkomst spontaan een knuffel kreeg van de cliënten. Dan heb je het gevoel dat je voor hen iets betekent. Besef je dat ook zij nood hebben aan een knuffel. Mijn deelname is afhankelijk van het feit of ik de activiteit in mijn werkplanning kan inpassen. Ik neem speciaal verlof op mijn werk om dit vrijwilligerswerk te kunnen doen. Telkens ik hier kom, valt het mij op hoe creatief en open deze omgeving is. Je komt binnen en je wordt meteen meegesleurd in het geheel. De medewerkers doen alles wat binnen hun mogelijkheden ligt om de leefomgeving zo comfortabel mogelijk te maken voor de cliënten. Een goede vrijwilliger heeft geduld nodig maar vooral de zin om het te willen doen. Je verdient er niks mee. Je krijgt er geen materiële beloning voor maar de persoonlijke voldoening is heel groot. Mijn advies voor toekomstige vrijwilligers? Stel je open en beleef. Heb vooral geen schrik om verkeerd te doen.